Historien

Oplev historiens vingesus fra 1790érne til i dag på Poppelgaarden

Ejendommen var oprindeligt 2 mindre landbrug (kådnersteder) i 1680’erne. Ejet af henholdsvis Knud Pedersen og Niels Hansen. Disse går i arv og dele tages i pant og slås sammen.

Søn af Jesper Madsen, Jesper Jespersen, som er Kommandør  i Hamborg i årene 1756-1760 har ejendommen og hans datter Maren overtager sammen med sin mand Niels Christensen, der er sælfanger-kommandør, ejendommen.  Parret får ingen børn så ejendommen sælges.

Peder Christian Bundes født i Sønderby i 1756, kommer af fattige kår men formår at blive kaptajn og skibsejer af briggen “Anna Maria”. Han får set store dele af verden bl.a. på togter til til sydeuropa og Sydamerika. Peder Christian Bundes er en holden mand og  bygger ejendommen op “9 fag stuehus og 10 fag lade”. Lykkelig var han ikke længe for kone Maren dør, som mange andre kvinder i denne periode, i barselssengen ved fødslen af deres 8. barn. En barsk virkelighed, dog var der kun 4 overlevne børn at tage vare på efter Marens død.

Peder Christian Bundes ælste datter Karen overtager ejendommen og gifter sig med Jesper Lausten Degn i 1824 , som opgiver søfarten og bliver gårdmand. Paret forbliver barnløst og Karen dør i en alder af 32 år i 1834, Han gifter på ny med egendommens tjenstepige Mette Cathrine Winter. De er velbeslåede og får datteren Caroline i 1842.

Jesper Lausten Degns datter Caroline bliver gift i 1861 med Peder Tønnis List, de får 5 børn og  overtager gården.

Rømø bliver i 1864 tysk.

Familien sælger i 1887 ejendommen til fætteren Julius Brodersen. Han tjente penge som krydsskipper (skipper på toldkrydser) og ville nu kaste sig over landbruget. I 1908 sælges alle Mølby-jorde og ejendommen er i perioden omkring 1915 et sted der afholdes dansegilder. Da Julius Brodersen dør i 1920 sælges ejendommen.

Hartvig Conrad Harald Schmidt, født i Østerhede i 1871 er skibsfører  og -reder med bopæl i Flensborg, har ejendommen fra 1920 med sin kone Louise Ebbesen født i Sønderby.

Ved genforeningen i 1920  bliver Rømø dansk igen.

Steder forfalder og konfiskeres efter 2. verdenskrig og tilskødes Herbergsrådet i 1948.